Welke SSD moet ik kopen?

Welke SSD moet ik kopen? Wat is de beste SSD?
Je kent het vast wel, je wilt je computer of laptop sneller maken door een nieuwe SSD erin te plaatsen. Maar SSD’s zijn letterlijk in allerlei soorten en maten te koop. Welke SSD is nou de beste en snelste?
Als eerste moet je weten welke grootte je ongeveer nodig hebt. Wil je alleen internetten en filmpjes kijken, dan is een SSD van 256GB al ruim voldoende. Wil je het zo goedkoop mogelijk houden dan kun je zelfs kiezen voor 120GB.

Is een 120GB SSD niet te klein?
Voor alleen de installatie van Windows 10 of Windows 11 is dit voldoende.
Wil je echter wat meer bestanden opslaan of extra programma’s installeren, dan zouden wij een 500GB SSD aanraden.
Als je de SSD wilt gaan gebruiken als volwaardige vervanger van de normale harde schijf, waar je dus echt grote bestanden op kunt plaatsen, dan is een 1000GB (1TB) SSD of zelfs 2TB SSD een goede optie, deze zijn de laatste tijd een stuk goedkoper geworden.
De prijsverschillen tussen een 120GB en 500GB SSD zijn tegenwoordig nog maar erg klein, waardoor we adviseren om te kiezen voor minimaal 500GB.

Wanneer je de grootte van jouw nieuwe SSD hebt bepaald, kun je verder kijken naar de volgende stap:

Moet ik een gewone SSD kopen of een M.2 SSD, en wat is het verschil?
De tweede stap die moet nemen, is kijken of in jouw pc een M.2 slot aanwezig is, en of deze NVMe ondersteunt. Kijk dus in de handleiding van jouw pc of moederbord. Een M.2 SSD die gebruik maakt van het NVMe protocol is namelijk het snelste type SSD. (Tot 7000 MB per seconde) Als jouw PC geen M.2 slot heeft met NVMe ondersteuning, dan kun je altijd nog kiezen voor een ‘normale’ SATA SSD. Een normale SATA SSD is wat langzamer dan een NVMe SSD, maar nog altijd tot tien keer zo snel als een normale harde schijf! Het is dus altijd de moeite om je normale harde schijf te vervangen voor een SSD. Een normale SSD heeft hetzelfde formaat als een laptop harddisk (2,5”) en past in de meeste laptops en pc’s.

Even extra opletten als je een NVMe SSD wilt kopen: Naast dat je moet controleren of je moederbord NVMe ondersteunt, moet je ook weten wat de snelheid is die ondersteund wordt; PCI-E 3.0 of PCI-E 4.0. Alleen de nieuwere moederborden ondersteunen PCI-E 4.0. Een NVMe SSD met PCI-E 3.0 snelheid kan echter ook geplaatst worden in een slot met PCI-E 4.0, en andersom dan een PCI-E 4.0 SSD ook geplaatst worden in een PCI-E 3.0 slot, maar dan zal de SSD draaien op de snelheid van PCI-E 3.0.

En welke SSD moet ik nou precies kopen?
Wij gebruiken in onze PC's die op de website verkocht worden zowel SATA SSD's als NVMe (M.2) SSD's, beide zijn erg betrouwbaar en erg snel, ten opzichte van een normale harddisk. Er springen echter een paar merken en type's uit waar we zeer weinig uitval/defecten van hebben, dit zijn de (betaalbare) Kingston A400 SATA SSD's, en daarnaast de Samsung 970 en 980 (PRO) NVMe SSD's. 
Het is zelfs zo dat van de enkele honderden Samsung 980 SSD's die we hebben verkocht, er nog geen enkele onder garantie bij ons is teruggekomen met een defect. Ze zijn dus erg betrouwbaar! Uiteraard is dit gebaseerd op onze eigen ervaring, er zullen net als bij andere elektronica producten best wel eens defecten voorkomen.

De SSD's die wij dus aanraden en bij ons zelf als beste uit de bus komen, zijn:

1. Samsung 980 1000GB / 1TB NVMe M.2 PCI-E 3.0
2. Samsung 980 500GB NVMe M.2 PCI-E 3.0
3. Samsung 980 PRO 1000GB / 1TB NVMe M.2 PCI-E 4.0 (zeer snel, voor nieuwere moederborden)
4. Samsung 970 EVO Plus 1000GB / 1TB NVMe M.2 PCI-E 3.0
5. Kingston A400 960GB SATA
6. Kingston NV2 1000GB / 1TB NVMe M.2 PCI-E 4.0
7. Kingston NV2 500GB NVMe M.2 PCI-E 4.0
8. Kingston A400 480GB SATAElke SSD is via ons te koop maar je kunt deze ook bestellen bij onze partner Bol.com

Ook handig om te weten voordat je een SSD wilt plaatsen: Bij een normale / SATA SSD is altijd nog een SATA kabeltje en een stroomkabeltje vanaf de voeding nodig om deze aan te sluiten. Een M.2 / NVMe SSD kan zonder kabeltjes eenvoudig in het M.2 slot geplaatst worden. Lukt het niet of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, of stuur ons de gegevens door van jouw PC zodat wij na kunnen kijken welke SSD er geplaatst kan worden.

En wat is nou de beste SSD?
Het antwoord op de beginvraag van deze uitleg is dus dat we wel kunnen stellen dat de Samsung 980 1TB SSD op dit moment (2022/2023) de beste SSD is, gebaseerd op de prijs/kwaliteitverhouding en betrouwbaarheid (eigen ervaring)
 
  CompuStunt     13-12-2022 19:31