Is een desktop pc beter dan een laptop?

Is een desktop pc beter dan een laptop?

Die vraag krijgen wij vaak. Of een desktop-pc beter is dan een laptop, hangt van een aantal dingen af.

'Vroeger' zat iedereen achter de desktop, omdat zo ongeveer het enige apparaat was waar je mee kon tekstverwerken, internetbankieren, en surfen op internet.
Een desktop stond in vrijwel iedere woning en op elk kantoor waren ze ruimschoots vertegenwoordigd. 
Toen kwam de laptop. Vaak werd er gezegd 'de laptop wordt de vervanger van de desktop' en in zekere zin is dat ook wel zo, immers een laptop heeft veel voordelen:
- Makkelijk overal mee naartoe te nemen, van huis naar kantoor en andersom.
- Ook 's avonds op de bank makkelijk te gebruiken.
- Neemt veel minder ruimte in, geen lelijke computerkast in de woonkamer meer.


Er zijn echter ook een aantal nadelen van een laptop ten opzichte van een desktop:
- Kleiner scherm, een lekker grote desktop monitor van 24 of 27 inch kijkt toch een stuk prettiger dan een klein 13 of 14 inch laptop schermpje, bovendien is de beeldkwaliteit vaak een stuk minder bij de goedkopere laptops.
- Ergonomie. Zit je vaak en lang achter de computer? Dan zit je een stuk comfortabeler achter een desktop dan achter een laptop.
- Betere prestaties voor dezelfde prijs, de desktop processoren en videokaarten zijn tegenwoodig nog steeds een stuk beter en sneller dan de laptop varianten.
- Makkelijker uit te breiden met extra geheugen, harddisks, en videokaarten.

Maar wat moet ik nou kiezen, een desktop of een laptop?

Dat hangt er voornamelijk vanaf hoe vaak je deze wil gebruiken, en waarvoor.
Doe jij meestal alles met je telefoon en is een computer alleen bedoeld om af te toe een brief te typen? Dan ben je waarschijnlijk het beste af met een goedkope laptop (Bijvoorbeeld een Core i3 met 8GB geheugen en SSD) Meer heb jij niet nodig!

Wil je echter juist meer met de computer gaan doen, en deze bijvoorbeeld ook voor je werk gebruiken? Ons advies is dan om juist geen laptop te kopen, we horen vaak dat mensen hier toch spijt van hebben omdat veel dingen dan toch tegen gaan vallen. Het scherm is klein, je zit niet zo lekker achter een laptop, hij kan dat ene spel niet aan, etcetera..
In dat geval zou een goedkope desktop pc de beste keuze zijn, zoals een Core i5 met 16GB geheugen en SSD. Natuurlijk is dan ook een monitor nodig, zoals een 24 inch scherm met HDMI aansluiting, en een toetsenbord en muis set.

Ben je een professionele gebruiker en zit je dagelijks lang achter de computer, dan is een desktop eigenlijk altijd de beste keuze, een laptop wordt dan vaak als 'extra' aangeschaft voor onderweg.

Is een desktop duurder dan een laptop?

De prijs is natuurlijk ook een belangrijk punt om de juiste keuze te maken tussen een desktop of een laptop. Het is zo dat een desktop pc meestal betere prestaties biedt voor hetzelfde geld dan een laptop. Een desktop van 500,- euro is meestal dus wat sneller en beter dan een laptop van 500,-
Wel heb je bij een desktop altijd een monitor en toetsenbord/muis nodig, wat voor extra kosten zorgt.


 
  CompuStunt     31-08-2022 23:22